Tyttö koivupuun alla

Koivunmahla - mitä, miksi ja kenelle?

Koivunmahlan suosio kasvaa kohisten kun kuluttajat meillä ja maailmalla ovat entistä kiinnostuneempia luonnonmukaisista ja luontoa kunnioittavista juomista ja tuotteista. Tiedätkö sinä mistä koivunmahla koostuu tai miten se valmistuu? Entä osaatko sanoa, kuinka monta litraa mahlaa yksi koivu tuottaa tai miltä koivunmahla ylipäätään juomana maistuu? Lue blogistamme vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin koivunmahlasta!

 

Mikä on koivunmahlan koostumus? 

Koivunmahlan koostumusta ollaan tutkittu pitkään ja se tunnetaan varsin hyvin. Koivunmahla on 99% vettä ja 1% kuiva-ainetta. Kuiva-aine koostuu sokereista (glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi), orgaanisista hapoista (omenahappo, fosforihappo, meripihkahappo, sitruunahappo, fumariinihappo ja glykolihappo), vapaista aminohapoista (glutamiini, asparagiini ja sitrulliini), kivennäisaineista (kalium, kalsium ja magnesium, mangaani) ja pienistä määristä proteiinia ja c-vitamiinia. 


Lähde: Puoskari, V. (2016)  Koivu elintarvikkeena ja koivunsilmu-uutteen analysointi, s.19 -22. Pro gradu ‐tutkielma, Turun yliopisto.

 

Miltä koivunmahlajuoma maistuu? 

Koivunmahla on koostumukseltaan kevyesti hapanta ja sen pH vaihtelee 7,5 – 5,5 välillä.  Mahlan makua voi kuvailla miedoksi, hienovaraisen makeaksi ja luonnolliseksi.

Oman suun makupaletti kertoo totuuden, joten mars mahlaa maistelemaan! 

Tyttö ja mahlajuoma

Mihin ja miksi koivunmahlaa käytetään?   

Mahlaa voi juoda oman hyvinvoinnin tueksi kaikissa elämäntilanteissa. Koivunmahlaa on koostumuksensa vuoksi käytetty mm. lievittämään nivel- ja reumavaivoja, nopeuttamaan aineenvaihduntaa, ehkäisemään ja korjaamaan aineenvaihdunnassa olevia häiriöitä sekä ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia etenkin urheilun yhteydessä. Mahlan sisältämät ainesosat tekevät yksinkertaisesti koko keholle hyvää kun halutaan optimoida omaa fyysistä toimintakykyä ja parantaa yleistä elämänlaatua. 

 

Miten koivunmahlaa käytetään? 

Mahlaa juodaan, sivellään iholle tai käytetään esimerkiksi sellaisenaan kasvojen pesemiseen. Kosmetiikka- ja juomateollisuus ovat heränneet kuluttajien entistä terveystietoisempiin ja luonnollista hyvinvointia korostaviin tarpeisiin. Markkinoilla on nyt paljon erilaisia koivunmahlaa sisältäviä juomia sekä kosmetiikkatuotteita aina rasvoista, saippuoihin ja kasvovesiin. 

 

Miten koivunmahla valmistuu?

Koivunmahla on ainutlaatuinen koivun itsensä valmistama ravintoliuos, jota se tarvitsee kasvunsa käynnistämiseen talven jälkeen. Koivu valmistaa mahlaa sisuksissaan vuoden ympäri. Kesällä koivu hyödyntää auringon säteilyn energian ja muuttaa fotosynteesin eli yhteyttämisen kautta ilman hiilidioksidin sokereiksi (fruktoosi ja glukoosi) ja hapeksi. Syksyn aikana puu säilöö kaiken kesän aikana keräämänsä sokerin juuriinsa.  Keväällä ilman lämmetessä ja maaperän sulaessa, koivu alkaa imeä maasta vettä. Se sekoittaa veden juuriinsa varastoiman energian kanssa ja alkaa viemään sitä kohti latvustoa. 

Mahlan virtaus loppuu kun koivu on saanut kuljetettua mahlaa latvustoon niin, että lehdet puhkeavat “hiirenkorville”. Kesällä kun lehdet ovat kasvaneet täyteen kukoistukseensa, koivu voi aloittaa “kierroksen” uudelleen ja kerää jälleen auringon säteilyn energian talteen tulevaa vuotta varten. 

Miten koivunmahlaa kerätään? 

Koivunmahlaa kerätään n. 3 – 5 viikon aikana huhti-toukokuussa, jolloin koivu kuljettaa mahlaa juuristaan kohti latvustoa. Kotikäytössä koivun runkoon porataan tällöin pieni (n.1 cm) reikä, johon asetetaan valutusholkki. Holkkiin liitetään puhdas letku, jota pitkin mahla kulkee keruuastiaan. 

Teollisessa mittakaavassa toteutettuna, mahla kerätään automaattisella keruuverkostolla suoraan keräystankkiin, josta se kuljetetaan viiveettä tehtaalle pakkaukseen.

Kuinka paljon yksi koivu tuottaa mahlaa?

Suurikokoisesta koivusta voidaan valuttaa jopa kymmeniä litroja päivässä Mahlan virtaukseen tosin vaikuttavat hyvin monet tekijät, joten mahlan saanti vaihtelee voimakkaasti vuosittain.  Yleisesti ottaen kosteiden kasvupaikkojen koivuilla mahlan valumisnopeus on suurempi kuin kuivemmissa olosuhteissa kasvavilla koivuilla. Hyväkuntoiset ja elinvoimaiset koivut tuottavat jopa 50–300 litran* mahlasadon!

*Kallio, H. & Kallio, S. (1987) Koivunmahla, suomalaisen innovaation perusteet, 35 s. Advisers Uotinen, Tampere. 

 

Koivunmahla on luonnon oma hyvinvointijuoma!

Suomen puhtaasta maaperästä voimansa saavat koivut tuottavat vuosittain miljoonia litroja luonnon omaa hyvinvointijuomaa. Koivunmahla on paitsi herkullinen mutta myöäs luonnollinen tapa tukea koko kehon hyvinvointia.

Nordic Koivun kehittämä ainutlaatuinen ja huolellisesti suunniteltu keräys-,  tuotanto- ja pakkausjärjestelmä varmistaa sen, että jokainen koivun tuottama mahlatippa saadaan sellaisenaan metsästä suoraan hyvinvointiaan arvostavien kuluttajien päivittäiseen käyttöön. 

Tutustu Nordic Koivun koivunmahlajuomiin nettisivuillamme!