Luonnollinen ja puhdas koivunmahla torjuu pitkän ja pimeän talven uupumusta

Elämän puunakin tunnettu koivu edustaa monille luonnon terveyttä, elinvoimaa ja kauneutta. Koivunmahlaa on etenkin pohjoismaissa hyödynnetty jo vuosisatojen ajan virkistämään, vahvistamaan ja puhdistamaan kehoa pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Lue miten koivu valmistaa mahlansa, mitä se pitää sisällään ja 6 syytä miksi sinunkin tulisi juoda luonnon omaa vettä. 

Luonnon oma keksintö tekeytyy koivun sisuksissa ympäri vuoden

Koivunmahla on ainutlaatuinen koivun itsensä tuottama vesi. Vaikka mahla virtaa koivuissa ainoastaan noin 3 viikon ajan keväisin, se kuitenkin valmistaa sitä sisuksissaan koko vuoden ympäri. Kesällä koivu hyödyntää auringon säteilyn energian ja muuttaa fotosynteesin eli yhteyttämisen kautta ilman hiilidioksidin sokereiksi (fruktoosi ja glukoosi) ja hapeksi. Syksyn aikana puu säilöö kaiken kesän aikana keräämänsä sokerin juuriinsa, pudottaa lehtensä ja lepää talven yli säästellen voimia tulevaa varten. 

Keväällä ilman lämmetessä ja maaperän sulaessa, koivu herää ja alkaa imeä maasta vettä. Se sekoittaa veden juuriinsa varastoiman energian kanssa ja alkaa viemään sitä kohti oksistoa. Koivu vie mahlaa juuristaan kohti latvustoa ainoastaan noin kolmen viikon ajan siihen asti kunnes sen silmukat puhkeavat.

Kun mahlan virtaus loppuu ja lehdet ovat puhjenneet täyteen kukoistukseensa, puu on jälleen valmis aloittamaan energian keräyksen uudestaan kesän auringon helliessä sen lehtiä. 

Mitä koivunmahla pitää sisällään ja miltä se maistuu?

Ainutlaatuinen koivunmahla on bioaktiivinen kirkas neste, joka sisältää luonnon omia sokereita, glukoosia ja fruktoosia sekä hedelmähappoja. Mahlassa on myös paljon erilaisia hivenaineita kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, mangaania sekä C-vitamiinia. 

Koivunmahla on kevyesti hapanta ja sen pH vaihtelee 7,5 – 5,5 välillä.  Mahlan maku on mieto, hienovaraisen makea, luonnollinen. 

Puhdistaudu ja voimistu kuin koivu
– 6 syytä juoda koivunmahlaa!

Vaikka koivunmahlan koostumus tunnetaankin, ei sen kaikkia potentiaalisia terveysvaikutuksia vielä olla pystytty todistamaan tieteellisesti. Medical Dailyssä julkaistun artikkelin mukaan todetaan koivunmahlalla olevan seuraavia terveyshyötyjä:

1. Hyväksi hampaille

Koivunmahla auttaa pitämään yllä hammasterveyttä, sillä mahla sisältää ksylitolia. Ksylitoli ehkäisee kariesta aiheuttavan bakteerin lisääntymistä ja tarttumista henkilöltä toiselle. 

2. Edesauttaa sellutiinin poistoa

Koivunmahlalla on diureettisia ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan kehosta haitallisia toksiineja, virtsahappoa ja ylimääräistä nestettä. Tämän vuoksi mahlan on ajateltu vähentävän myös selluliittia kehosta. 

3. Alentaa kolesterolia

Koivunmahlassa olevilla saponiini-yhdisteillä sanotaan olevan kolesterolia alentavia ominaisuuksia. Saponiinit voivat johtaa kolesterolin vähenemiseen, koska ne estävät kolesterolin uudelleen imeytymista ja lisäävät sen eritystä.  

4. Edistää maksan terveyttä
Koivunmahlaa on myös pidetty hyvänä maksan puhdistajana. Mahlalla sanotaan olevan kyky neutralisoida kehossa olevia toksiineja kuten alkoholia, tyydyttynyttä rasvaa ja torjunta-aineita, joita vain maksa voi prosessoida. 

5. Edesauttaa munuaisten toimivuutta

Koivunmahla auttaa munuaisia poistamalla ja suodattamalla kuona-aineita virtsateitä pitkin. Mahla poistaa kuona-aineita, joita vain maksa voi prosessoida kuten ylimääräisiä suoloja, virtsahappoa, fosfaatteja, tiettyjä lääkeaineita, virtsa-aineita ja ammoniakkia. 

6. Nuorentaa ihoa

Koivunmahlan sanotaan täydentävän ihon tekstuuria ja helpottavan ihon ongelmia kuten ihottumaa tai aknea. Sen sanotaan myös suojelevan ihon soluja oksidatiiviselta stressiltä, joka voi johtua esimerkiksi ilmaston saasteista, ultraviolettisäteilystä tai tulehduksista.